Scenarioplanning

Toelichting
Tijdens deze workshop leert u toekomstige kansen en risico’s in kaart te brengen door scenarioplanning toe te passen. U leert hoe u scenario’s ontwikkelt en hoe u deze inzet bij het nemen van strategische beslissingen. Ook kan scenarioplanning worden ingezet voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het toetsen van bestaande plannen, bij visie- of teamvorming en veranderingsprocessen.

Tijdens deze masterclass komen de theorie en praktijk van scenarioplanning aan de orde en gaan wij in op de huidige trends en ontwikkelingen. Aan de hand van aansprekende voorbeelden en oefeningen komen alle fasen van het ontwikkelen en gebruiken van scenario’s aan bod. Na afloop gaat u met concrete scenario’s voor uw eigen organisatie naar huis

Deze workshop is uitermate geschikt voor hoger en middenmanagement van een organisatie. Tevens biedt deze workshop enorme toegevoegde waarde voor bedrijfseigenaren in het midden- en kleinbedrijf.

Programmaonderdelen

  • Introductie van toekomstverkenning en scenarioplanning
  • De toekomst in kaart: de belangrijkste trends & ontwikkelingen
  • De zeven stappen van een scenario traject
  • Scenariobouw
  • Scenario’s toepassen
  • Resultaten verzilveren

 

Aanvullende informatie

Toekomstbeelden creëren
Scenarioplanning is een krachtige methode voor organisaties om structureel na te denken over trends en ontwikkelingen. Daarbij schat u zo reëel mogelijk de toekomst in, met als doel de belangrijkste onzekerheden, trends, risico’s en kansen voor uw organisatie in kaart te brengen. Hierop kunt u in meerdere varianten een bedrijfsstrategie ontwikkelen die in de toekomst zal leiden tot succes.

Door diverse toekomstscenario’s te ontwikkelen stellen wij u in staat om een vaak onzekere toekomst van uw organisatie beheersbaar te maken. U bepaalt op voorhand een robuuste strategie, zodat u direct kunt anticiperen bij verschillende toekomstscenario’s. Hierdoor kunt u mogelijke schade tijdig beperken en kunt u direct inspelen op kansen. Wij bereiden u als besluitvormer met de scenariomethode mentaal voor op toekomstige veranderingen. Deze strategische flexibiliteit bezorgt u een belangrijk concurrentievoordeel en brengt u strategisch ‘in control’.

Prijs
Op aanvraag.